Ce sunt medicamentele generice ?

header-ce-sunt

Ce sunt medicamentele generice ?

Medicamentele generice intra in fabricatie in momentul in care brevetul unui medicament inovativ expira, in medie dupa 10-15 ani. La finalul acestei perioade, orice companie il poate produce si dezvolta, fara insa a schimba formula substantei active, iar produsul rezultat se numeste medicament generic. Medicamentele generice, asemenea medicamentelor inovative sunt compuse din substanta activa si excipienti. Substanta activa, cea care da efectul farmacologic al unui medicament, este asimiliata in organism prin utilizarea unor substante auxiliare, numite excipienti. Desi mentin aceeasi substanta activa, producatorii de medicamente generice continua activitatea de cercetare si dezvoltare si dupa expirarea protectiei brevetului, pentru a imbunatati, de exemplu, forma sau calea de administrare.

Medicamentele generice sunt echivalentele terapeutice ale medicamentelor inovative: acestea contin aceeasi substanta activa ca si medicamentele inovative, fiind echivalente din punctul de vedere al dozei, caii de administrare, sigurantei, eficacitatii si indicatiilor terapeutice.

Medicamentele generice au aceeasi eficienta, calitate si siguranta ca produsele inovative si sunt supuse aceluiasi control strict inainte de acordarea licentei de productie si aprobarea comercializarii.

Medicamentele generice au preturi intre 20% si 90% mai mici decat medicamentele inovative. Pretul unui medicament generic este calculat in functie de pretul medicamentului inovativ corespunzator.

In Romania, reglementarile in vigoare stabilesc ca pretul unui medicament generic nu poate depasi 65% din pretul medicamentului inovator al carui generic este. Pretul scazut al medicamentelor generice asigura un acces extins la tratamente de calitate pentru majoritatea bolnavilor cronici din Romania.

In Europa, medicamentele generice asigura accesul la tratament pentru 500 de milioane de pacienti si aduc economii de peste 35 miliarde euro pe an pentru pacienti si bugetele publice de sanatate.